Pecan-karamel tartelette
Zoet

Pecan-karamel tartelette met vanille botercrème

Vaak bak ik frisse en fruitige tartelettes, maar vandaag heb ik gekozen voor een romigere en zwaardere tartelette. Door de karamel is de tartelette heerlijk vol van smaak en de pecannoten geven een lekkere crunch. Deze pecan-karamel tartelette is een heerlijke zoete tegenhanger.

ZOET | RECEPT VOOR 10 TARTELETTES

Vorige week kreeg ik de allereerste Nederlandse vanille binnen, geproduceerd door Koppert Cress. Natuurlijk wilde ik er gelijk mee aan de slag, dus heb ik de vanille gebruikt om de botercrème mee op smaak te maken. De peulen zijn aardig groot, dus een halve is meer dan genoeg!

Voor dit recept heb ik tarteletteringen van 8,5 centimeter diameter gebruikt. 

INGREDIËNTEN KARAMEL

75 gram kristalsuiker
100 ml slagroom
50 gram roomboter

INGREDIËNTEN BASIS & GARNERING

1/2 recept tartelettedeeg
1/2 recept swiss meringue botercrème
50 gram pecannoten
1/2 vanille stokje

BEREIDING KARAMEL
 1. Doe de kristalsuiker met 3 eetlepels water in een hoge pan en laat doorkoken tot een bruine karamel. Tijdens dit proces mag je niet roeren, je mag eventueel wel walsen met de pan.
 2. Voeg al roerende met een garde de slagroom toe. De karamel zal nu enorm gaan bruisen, vandaar het gebruik van de hoge pan.
 3. Doe ten slotte de roomboter erbij en roer door tot de boter volledig is opgenomen. Laat afkoelen in de pan en schenk wanneer de karamel op kamertemperatuur is over in een spuitzak. Leg weg tot later gebruik. Laat eventueel in de koelkast koud worden om een stevigere karamel te krijgen. 
AFMAKEN
 1. Bak de tartelettebodems volgens het recept en laat afkoelen.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rooster de pecannoten circa 8 minuten in de oven.
 4. Hak de pecannoten grof en zet weg tot later gebruik.
 5. Schraap het merg uit het halve vanille stokje en meng met de swiss meringue botercrème. Doe in een spuitzak met een decoratief spuitmondje.
 6. Spuit de karamel al zigzaggend over de bodems van de tartelettes, strooi hier wat gehakte pecannoten overheen.
 7. Decoreer met toefjes botercrème en spuit hier toefjes karamel tussen. 
 8. Garneer met de rest van de gehakte pecannoten.

Serveer en eet smakelijk! De pecan-karamel tartelettes bewaar je het beste afgedekt in de koelkast. Haal minimaal 30 minuten voor het serveren uit de koeling. Dan wordt de botercrème mooi zacht van structuur.

Leave a Reply