Bovenaanzicht van de pistache knopen
Zoet

Pistache bladerdeeg knopen

Zien deze pistache knopen er niet gezellig uit? Met weinig werk heb je een heel leuk en verrassend resultaat. Je kunt natuurlijk ook variëren met andere notenpasta’s zoals hazelnoot en pecan.

ZOET | RECEPT VOOR 6 PISTACHE KNOPEN

Deze pistache knopen maak je van gerezen bladerdeeg, ook wel croissantdeeg genoemd. Ik heb het deeg zelf gemaakt, maar je zou de knopen ook kunnen maken met croissantdeeg van de supermarkt. Zorg er dan voor dat je de voorgesneden lijnen goed aan elkaar plakt, zodat het een egaal deeg wordt. 

INGREDIËNTEN

270 gram gerezen bladerdeeg/croissantdeeg (24 bij 40 cm)
50 gram pistachepasta
15 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei

BEREIDING
  1. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van circa 24 centimeter breed en 40 centimeter lang.
  2. Verdeel de pistachepasta over het deeg, als de pasta iets te stevig is kun je het lichtjes verwarmen zodat het wat vloeibaarder wordt. Zorg ervoor dat je het deeg zo goed als volledig insmeert met de pasta.
  3. Bestrooi vervolgens de pasta met de donkerbruine basterdsuiker. 
  4. Vouw het deeg in drie delen door de onderkant naar het midden te vouwen en de bovenkant over de onderkant heen. Snijd het deeg vervolgens over de breedte in zes gelijke stukken.
  5. Maak ten slotte knopen van de stukken deeg. Dit kun je doen door een reep over de lengte in drieën te snijden, er een vlecht mee te maken en de uiteindes aan elkaar vast te maken. Of snijd de reep over de lengte in vieren, leg twee repen in de lengte naast elkaar en twee repen over de breedte over de repen heen. Maak er een stevig raster van door de linker verticale reep over de eerste horizontale reep heen te leggen en de tweede verticale reep over de tweede horizontale reep te leggen. Draai de uiteindes om elkaar heen.
    Je kunt de twee knooptechnieken ook in een video op mijn Instagram vinden.
  6. Doe de pistache knopen in een ingevette muffinvorm en laat 30 minuten rijzen op een warme plek. 
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  8. Bak de pistache knopen in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.

Serveer en eet smakelijk!

Leave a Reply