Zoet

Smeuïge carrot cake met roomkaas frosting

Carrot cake is een heerlijke kruidige cake die perfect bij de herfst past. Ik maak hem af met een flinke laag van de roomkaas frosting, de frisse roomkaas is namelijk een perfecte combinatie met de kruidige cake.

ZOET | RECEPT VOOR EEN SPRINGVORM VAN 18 CM

Ik heb een ronde cake gemaakt, hem door de helft gesneden en gevuld met roomkaas, maar je kunt met dit recept natuurlijk ook cupcakes bakken en toeven spuiten van de frosting. Cupcakes met een opgespoten frosting bewaar je het beste in de koelkast, zodat de frosting mooi in vorm blijft. Haal een half uur voor serveren uit de koelkast. 

INGREDIËNTEN CAKE

120 ml zonnebloemolie
50 gram kristalsuiker
50 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
1/2 tl vanille extract
150 gram geraspte wortel
120 gram bloem
2 tl kaneel
3 gram baking soda
3 gram bakpoeder
3 gram zout
8 pecannoten (ter garnering)

INGREDIËNTEN FROSTING

120 gram monchou (verse roomkaas)
85 gram roomboter
50 gram poedersuiker

BEREIDING CARROT CAKE
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Doe de olie en de twee soorten suiker in een kom en meng met een handmixer of planeetmenger.
  3. Voeg het eerste ei toe en meng ook weer met de mixer, voeg het tweede ei toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Mix vervolgens ook het tweede ei goed door het mengsel.
  4. Neem een tweede kom en meng hierin de droge bestanddelen (bloem, kaneel, zout, baking soda en bakpoeder). Meng dit door elkaar.
  5. Voeg de droge bestanddelen in drie keer toe aan het oliemengsel, mix goed door elkaar. 
  6. Als laatste voeg je de wortels en het vanille extract toe, dit schep je met behulp van een spatel door het beslag.
  7. Vet een springvorm van 18 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier, stort het cakebeslag in de springvorm.
  8. Bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven, bij mij was de cake na 41 minuten goed. Dit kun je testen door een satéprikker in de cake te steken, als deze er droog uit komt is de cake gaar.
  9. Laat de carrot cake volledig afkoelen op een rek en ga ondertussen verder met de frosting.
BEREIDING FROSTING
  1. Laat de boter en monchou op kamertemperatuur komen.
  2. Neem een kom en doe hier alle ingrediënten voor de frosting in, meng dit met behulp van een garde of een meng kort met een handmixer/standmixer.
  3. De frosting is klaar zodra het een egaal mengsel is en er geen klontjes meer in zitten.
PRESENTATIE
  1. Mijn cake is mooi gerezen en heeft daardoor een bolle bovenkant, het bovenste topje snijd ik er altijd af, zodat hij straks recht op die kant kan liggen.
  2. Snijd de carrot cake door de helft met een broodmes. Vind je het lastig om de cake uit de losse pols te snijden? Prik dan vier cocktailprikkers op de helft van de cake, een aan de bovenkant, een aan de onderkant en een aan iedere zijkant. Zo kun je tijdens het snijden goed in de gaten houden of je gelijkmatig snijdt. 
  3. Leg de bovenkant van de cake ondersteboven op een bord en besmeer met de helft van de frosting.
  4. Doe de onderkant van de cake bovenop de frosting met de onderzijde naar boven. Maak af met de rest van de roomkaas en versier met de pecannoten.

De ronde carrot cake kun je op kamertemperatuur bewaren, ik laat de cake op een bord liggen en dek hem af met een grote schaal. Op deze manier blijft de cake tot een week lekker en smeuïg.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.