Een diep bord gevuld met Swiss meringue botercrème
Close-up van de Swiss meringue botercrème
Zoet

Swiss meringue botercrème

Deze swiss meringue botercrème is heerlijk zacht en luchtig. Je kunt de crème gebruiken om een taart mee af te smeren, tartelettes mee te vullen of om mooie stevige toeven mee te spuiten. De basiscrème is zacht van smaak en iets geelwit van kleur. 

ZOET | RECEPT VOOR 625 GRAM BOTERCRÈME

Je kunt erg veel variaties maken met deze botercrème, door het toevoegen van ristretto krijg je een heerlijke mokkacrème. Maar je kunt ook een smaakextract, notenpasta of oreo’s toevoegen. 

INGREDIËNTEN

125 gram eiwit
250 gram suiker
250 gram roomboter
snufje zout

BEREIDING
  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  2. Breng een steelpan met een laagje water aan de kook en doe de eiwit en het suiker in een hittebestendige kom.
  3. Zet de kom op de pan met water en verwarm het eiwit al roerende tot 70 graden. Op deze temperatuur weet je zeker dat de suiker volledig oplost in het eiwit.
  4. Doe het eiwit-suikermengsel met een snuf zout in de kom van de standmixer en klop zo’n 10 minuten op de hoogste stand, of tot stijve pieken. 
  5. Dek de kom af met een schone theedoek en laat afkoelen tot kamertemperatuur, dit kan tot een uur duren. 
  6. Voeg vervolgens de roomboter lepel voor lepel toe aan de Zwitserse meringue terwijl de standmixer op middelhoge snelheid mixt.
  7. Klop wanneer de boter volledig is toegevoegd de botercrème op hoge snelheid door tot er een zacht ‘’fluffy” geheel ontstaat. De swiss meringue botercrème heeft zo wat weg van opgeklopte slagroom. Het kan ongeveer 10 minuten duren tot het gewenste resultaat is bereikt. Als het lijkt alsof de crème in de schift gaat moet je geduld hebben en de machine gewoon door laten kloppen. 

Bewaaradvies: De botercrème kun je het beste direct verwerken, of uiterlijk 1 tot 2 dagen buiten de koelkast op een koele droge plek bewaren en daarna verwerken. Je kunt de swiss meringue botercrème ook in de koelkast bewaren, maar dan zal hij door de boter weer opstijven en moet je hem opnieuw doorkloppen voor gebruik. Je kunt de crème ook invriezen. Laat hem voor gebruik dan helemaal ontdooien en klop weer zo’n 10 minuten op hoge snelheid door.

Leave a Reply