Zoet

Tartelette met bosvruchtenjam, ruby chocolade en Italiaanse meringue

Tartelettes zijn misschien wel mijn favoriete taartjes. Ze zijn klein en fijn en zien er daardoor vaak verfijnd uit. Er zit heel wat werk in zo’n klein taartje, maar het resultaat maakt me altijd weer vrolijk! Deze tartelettes zijn mooi roze door de ruby chocolade van Callebaut. Een heerlijke friszoete roze chocolade! 

ZOET | RECEPT VOOR 20 TARTELETTES

Zelf heb ik deze tartelettes met ruby chocolade uitgedeeld aan vrienden en familie op Valentijnsdag, vandaar dat dit een wat groter recept is. Je kunt het recept natuurlijk ook altijd halveren om wat minder gebakjes te maken.

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van bakringen van 8,5 cm. Dit waren zowel geperforeerde, als niet geperforeerde, ze werken beide prima!

INGREDIËNTEN TARTELETTE

525 gram bloem
210 gram poedersuiker
90 gram amandelmeel
snufje zout
315 gram boter
1 1/2 ei

INGREDIËNTEN VULLING

700 gram friszoete jam
400 gram Ruby chocolade
8 gram Mycryo (Callebaut)

INGREDIËNTEN ITALIAANSE MERINGUE

230 gram suiker
60 ml water
3 eiwitten
snufje zout

BEREIDING TARTELETTE DEEG
 1. Neem de kom van de standmixer en doe hierin de bloem, poedersuiker, zout en het amandelmeel, meng kort door elkaar met de vlinder.
 2. Snijd de boter in blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten, meng met de vlinder tot er een kruimelig deeg ontstaat.
 3. Meng de eieren in een klein schaaltje met een vork, schenk anderhalf ei bij het mengsel en meng tot er een samenhangend deeg ontstaat.
 4. Kneed eventueel nog kort door met de hand en verpak het deeg in huishoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
VORMEN EN AFBAKKEN
 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en neem 1/5 deel van het deeg uit de koelkast.
 2. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 5mm dik. Steek er met de bakringen ongeveer 4 bodems uit, vervolgens leg je de bakringen op de bakplaat en leg je de bodems in de ringen.
 3. Vorm een worst van het deeg en rol uit tot een lange strook van ongeveer 5 cm breed en 5 mm dik.
 4. Neem een scherp mesje en snijd de randjes langs de lange kant van het deeg af en snijd het deeg vervolgens over de lengte in twee. Zo krijg je mooie rechte lapjes deeg. Rol de lapjes op, zet ze in de tartelette vorm en rol ze langs de rand weer uit. Zo voorkom je dat het deeg breekt. Duw het deeg tegen de rand aan en probeer met je vingers de aanhechting tussen de bodem en de zijkant ook wat aan te drukken. Pak het scherpe mesje er weer bij en snijd het deeg wat boven de rand van de vorm uitsteekt af. Dit doe ik het liefste met korte schuine bewegingen voor een strak resultaat.
 5. Kneed het laatste stukje deeg weer tot een worst en herhaal stap 7 en 8. Prik alle tartelettes in met een mesje (zowel de bodem als de rand). Zet de tartelettes minimaal 30 minuten in de koelkast.
 6. Herhaal stap 5 t/m 8 met de rest van het deeg.
 7. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 8. Bak de tartelettes in ongeveer 14 minuten gaar, de randjes zijn dan net goudbruin. Mijn oven is vrij heet, dus het kan zijn dat ze bij jou iets langer nodig hebben.

Tip: Blijf zeker de eerste 5 minuten in de buurt, het kan zijn dat de zijkanten iets inzakken, die kun je dan nog terug duwen. Dit voorkomen we ook door de tartelettes goed te koelen voor ze worden afgebakken en het deeg iets dikker te laten.

VULLEN MET JAM EN RUBY CHOCOLADE
 1. Zet alle tartelettes klaar, vul een grote spuitzak met de jam en snijd het puntje af.
 2. Spuit in iedere tartelette een laagje jam, probeer de bodem helemaal te bedekken. Je kunt dit eventueel nog wat uitsmeren met een klein paletmes of de bolle kant van een lepel.
 3. Smelt 1/3 van de chocolade au-bain-marie op maximaal 40 tot 45 graden Celsius en neem van het vuur.
 4. Koel de ruby chocolade (eventueel al roerende) terug tot 33 à 34 graden Celsius en voeg vervolgens de Mycryo toe, roer dit door tot het volledig is opgenomen.
 5. Laat de chocolade afkoelen tot 30 graden en schenk de chocolade over de met jam gevulde tartelettes, je kunt met 1/3 van de chocolade ongeveer 6 à 7 tartelettes vullen. 
 6. Neem de tartelette in je hand en draai ermee tot de jam volledig is bedekt met de Ruby chocolade. Idealiter doe je dit samen, een persoon schenkt en de ander pakt de tartelettes en draait ze tot de bodem is bedekt.
 7. Herhaal stap 3 t/m 6 met de rest van de tartelettes, laat ze buiten de koelkast uitharden.

Mycryo? Dit is cacaoboter in poedervorm. Hiermee kun je chocolade tempereren zonder aan de slag te moeten met een marmeren plaat. Het werkt erg fijn en je hebt maar weinig nodig. Ik heb als verhouding 2% van het gewicht in chocolade aan Mycryo gebruikt. 

BEREIDING ITALIAANSE MERINGUE
 1. Doe 200 gram suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook.
 2. Doe de eiwitten samen met het snufje zout in een vetvrije kom. Ik maak mijn kom en garde van de KitchenAid altijd extra goed vetvrij met wat citroensap.
 3. Houd de temperatuur van de suikersiroop in de gaten met een thermometer, zodra de siroop 110 graden Celsius is zet ik de standmixer aan op een lage stand en laat ik de eiwitten schuimig kloppen.
 4. Voeg de resterende suiker toe aan de eiwitten en verhoog de kracht van de standmixer. Klop de eiwitten tot stijve pieken.
 5. Zodra de siroop 118 graden heeft bereikt zet je het vuur uit. Zet de standmixer weer op een lage stand en schenk de siroop in een zeer dun straaltje bij de stijve eiwitten. (Wanneer je dit op een hoge stand zou doen heb je kans dat je siroop in je gezicht krijgt.)
 6. Zet zodra de siroop volledig is toegevoegd de mixer weer op een hoge snelheid en laat de meringue koud kloppen. De Italiaanse meringue is klaar wanneer de kom kamertemperatuur heeft bereikt.
AFMAKEN
 1. Verdeel de Italiaanse meringue over twee spuitzakken met twee verschillende spuitmondjes.
 2. Spuit leuke versieringen op de tartelettes, ik heb per spuitzak 3 toefjes gespoten.
 3. Versier de tartelettes met sprinkles. Ik heb gekozen voor gouden confetti, maar je kunt natuurlijk ook andere sprinkles gebruiken.

Bewaar de tartelettes met ruby chocolade buiten de koelkast, dat is beter voor de getempteerde chocolade. Serveer en geniet!

Leave a Reply