Tartelettebodems
Alle Basics,  Zoet

Tartelettebodems: het basisrecept

Ik heb al tientallen keren tartelettes gemaakt, dit is verreweg mijn favoriete soort gebak. Klein, fijn en je kunt er alle kanten mee op. Vandaag deel ik mijn fool-proof basisrecept voor tartelettebodems.

ZOET | RECEPT VOOR 20 TARTELETTEBODEMS

Voor mijn tartelettes gebruik ik ringen van 8,5 centimeter diameter. Mijn favoriete ringen zijn de geperforeerde ringen van debuyer. Doordat ze geperforeerd zijn bakken de tartelettes heel mooi egaal en goudbruin en het motiefje die door de gaatjes ontstaat vind ik persoonlijk heel chique ogen.

INGREDIËNTEN

525 gram bloem
210 gram poedersuiker
90 gram amandelmeel
snufje zout
315 gram boter
1,5 ei

BEREIDING DEEG
 1. Doe de bloem met de poedersuiker, het amandelmeel en het snufje zout in de kom van de standmixer en mix kort door elkaar met de vlinder.
 2. Snijd de koude boter in blokjes en voeg in drie delen toe aan de droge ingrediënten. Meng kort door elkaar tot er een kruimelig deeg ontstaat.
 3. Kluts twee eieren en voeg ongeveer anderhalf ei toe, laat mengen tot het ei volledig is opgenomen.
 4. Neem het deeg uit de kom van de standmixer en kneed nog even kort door met de hand. Verpak in huishoudfolie, laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
BEKLEDEN TARTELETTEVORMEN
 1. Neem het deeg uit de koelkast en snijd eenvijfde af. Leg de rest terug in de koelkast. Koud deeg is namelijk makkelijker om te verwerken. 
 2. Bestrooi je werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een paar millimeter dik. Steek vier bodems uit de lap deeg met een tartelettering.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de tarteletteringen met de deegbodems erin.
 4. Kneed de rest van het deeg tot een lange worst en rol uit tot een lap van circa 5 centimeter breed, 5 millimeter dik en 20 centimeter lang. Snijd de reep deeg over de lengte door de helft. 
 5. Rol de lapjes deeg op, zet in een tartelettering met bodem en rol uit langs de rand. Maak hem indien nodig passend door een stukje af te snijden.
 6. Snijd langs de bovenste rand het overtollige deeg eraf en druk de rand waar de bodem en de rand samenkomen zachtjes aan. Prik de tartelettebodems in met een vork.
 7. Zet de bakplaat met de tartelettebodems minimaal 30 minuten in de koelkast. Zo wordt het deeg stevig en bakt het straks mooier af.
 8. Herhaal stap 3 tot en met 5 met de rest van het deeg.
AFBAKKEN
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
 2. Bak de tartelettebodems direct uit de koelkast in circa 14 tot 16 minuten licht goudbruin en gaar. Blijf de eerste paar minuten in de buurt, mocht een randje inzakken kun je hem met een lepel weer terugduwen.
 3. Laat afkoelen op een rek.

Herhaal de stappen van het bekleden en afbakken tot je voldoende tartelettebodems hebt gebakken. Overgebleven deeg kun je invriezen en blijft minimaal 3 maanden goed. 

En nu decoreren maar! Ben je nog op zoek naar inspiratie? Ga dan aan de slag met een van deze tarteletterecepten:
– Fris en fruitig: Tartelette met passievruchtenganache en blauwe bessen
– Perfect voor Valentijn: Ruby chocolade tartelette met bosvruchtenjam
– Een klassieker: Lemon meringue tartelette

Leave a Reply