Tartelettebodems
Alle Basics,  Zoet

Tartelettebodems: het basisrecept

Ik heb al tientallen keren tartelettes gemaakt, dit is verreweg mijn favoriete soort gebak. Klein, fijn en je kunt er alle kanten mee op. Vandaag deel ik mijn fool-proof basisrecept voor tartelettebodems.

ZOET | RECEPT VOOR 12 TARTELETTEBODEMS

Voor mijn tartelettes gebruik ik ringen van 8,5 centimeter diameter. Mijn favoriete ringen zijn de geperforeerde ringen van debuyer. Doordat ze geperforeerd zijn bakken de tartelettes heel mooi egaal en goudbruin en het motiefje die door de gaatjes ontstaat vind ik persoonlijk heel chique ogen.

INGREDIËNTEN

150 g boter
40 g amandelmeel
100 g poedersuiker
5 g zout
28 g ei
240 g gezeefde patentbloem

BEREIDING DEEG

Bereid het deeg 24 uur van tevoren voor en laat het in folie rijpen in de koelkast. Zo wordt de smaak nog lekkerder en heeft het deeg de ideale temperatuur om te verwerken.

 1. Kluts een ei in een bakje en weeg 28 gram af.
 2. Doe de boter in een kom en sla er een paar keer met je vuist in om het soepel en klontvrij te slaan.
 3. Doe de suiker erbij en kneed door.
 4. Doe het ei erbij en kneed door tot een samenhangend geheel.
 5. Voeg ten slotte de gezeefde bloem, amandelmeel en het zout toe. Meng het door tot een kruimelig deeg. Pak het in in folie en koel terug.
BEKLEDEN TARTELETTEVORMEN
 1. Neem het deeg uit de koelkast en snijd 1/3 af. Leg de rest terug in de koelkast. Koud deeg is namelijk makkelijker om te verwerken. 
 2. Bestrooi je werkbank met bloem en rol het deeg uit tot 3 millimeter dik. Steek vijf bodems uit de lap deeg met een tartelettering.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de tarteletteringen met de deegbodems erin.
 4. Kneed de rest van het deeg tot een lange worst en rol uit tot een lap van circa 5 centimeter breed, 3 millimeter dik en 20 centimeter lang. Snijd de reep deeg over de lengte door de helft. 
 5. Rol de lapjes deeg op, zet in een tartelettering met bodem en rol uit langs de rand. Maak hem indien nodig passend door een stukje af te snijden.
 6. Snijd langs de bovenste rand het overtollige deeg eraf en druk de rand waar de bodem en de rand samenkomen zachtjes aan. Prik de tartelettebodems in met een vork.
 7. Herhaal stap 3 tot en met 5 met de rest van het deeg.

Duizelt de uitleg je? Ik heb ook een korte video op Pinterest. Dan kun je zien wat ik bedoel met de reepjes voor de randjes. 

AFBAKKEN
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
 2. Bak de tartelettebodems in circa 20 minuten licht goudbruin en gaar. Blijf de eerste paar minuten in de buurt, mocht een randje inzakken kun je hem met een lepel weer terugduwen.
 3. Laat afkoelen op een rek.

Herhaal de stappen van het bekleden en afbakken tot je voldoende tartelettebodems hebt gebakken. Overgebleven deeg kun je invriezen en blijft minimaal 3 maanden goed. 

En nu decoreren maar! Ben je nog op zoek naar inspiratie? Ga dan aan de slag met een van deze tarteletterecepten:
– Fris en fruitig: Tartelette met passievruchtenganache en blauwe bessen
– Perfect voor Valentijn: Ruby chocolade tartelette met bosvruchtenjam
– Een klassieker: Lemon meringue tartelette

Leave a Reply