Tijgersoezen met mokkaroom
Zien ze er niet gezellig uit? Deze tijgersoezen maak je door het soezenbeslag te bekleden met een laagje kruimeldeeg voor ze de oven in gaan. Het is niet moeilijk, maar wél heel lekker!
ZOET | RECEPT VOOR 7 GROTE SOEZEN
Het is bij dit recept belangrijk dat je de soezen even groot maakt en het kruimeldeeg even groot is als de soes. Daarom heb ik een ronde steker gebruikt om rondjes op het bakpapier te tekenen en daar heb ik vervolgens het kruimeldeeg mee uitgestoken. Je kunt hier ook een smal glas voor gebruiken.
INGREDIËNTEN SOEZENBESLAG
100 gram water
50 gram roomboter
50 gram bloem
100 gram ei (2 kleine eieren)
INGREDIËNTEN KRUIMELDEEG
50 gram roomboter
60 gram lichtbruine basterdsuiker
70 gram bloem
INGREDIËNTEN MOKKAROOM
250 ml slagroom
40 ml koffie
1 theelepel oploskoffie
3 theelepels suiker
BEREIDING KRUIMELDEEG
- Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en meng vervolgens met de lichtbruine basterdsuiker.
- Meng het bloem door het boter-suiker mengsel en kneed tot het een egale massa is geworden.
- Rol het kruimeldeeg uit tot een lap van een halve centimeter dik en leg tussen twee vellen huishoudfolie.
- Vouw het folie dicht en leg het deeg weg in de koelkast.
BEREIDING SOEZENBESLAG
- Leg de eieren buiten de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Doe het water en de boter in een steelpan en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe, roer dit goed door met een houten spatel tot het een samenhangend geheel is geworden.
- Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf goed doorroeren, de bloem moet nu gaar worden. Blijf zo’n vier minuten roeren en haal de pan van het vuur.
- Laat de pan met het deeg 10 minuten afkoelen, of blijf het geheel zonder vuur goed doorroeren, zo koelt het eerder terug.
Als je het mengsel niet voldoende laat afkoelen zullen de eieren bij de volgende stap gaan stollen, mocht dat gebeuren moet je helaas opnieuw beginnen. - Voeg het eerste ei toe aan het bloemmengsel en blijf net zo lang roeren tot het ei volledig is opgenomen. Daarna voeg je het tweede ei toe en roer je deze ook weer helemaal door het deeg heen.
- Vul een spuitzak met het soezenbeslag.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en trek hierop jouw ronde vorm met bakpapier over. Spuit de soezen op in het juiste formaat, ze moeten ongeveer 2cm hoog worden.
BAKKEN VAN DE TIJGERSOEZEN
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en steek hier het benodigde aantal rondjes in het juiste formaat uit.
- Leg op iedere opgespoten soes een rondje van kruimeldeeg.
- Bak de soezen in 25 minuten goudbruin en laat afkoelen buiten de oven.
Let op: Je mag de oven tijdens het bakken niet openen, dan zullen de soezen inzakken
BEREIDING MOKKAROOM
- Zet een kopje koffie van 40 milliliter.
- Voeg de oploskoffie en de suiker toe en roer goed door tot beiden zijn opgelost.
- Zet de koffie in de koelkast om af te laten koelen.
- Sla de slagroom op tot stijve pieken.
- Spatel de afgekoelde koffie door de slagroom en doe in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
AFMAKEN TIJGERSOEZEN
- Gebruik het gekartelde spuitmondje om een klein gaatje in de onderkant van de tijgersoes te maken en spuit deze vervolgens vol met de mokkaroom.
- Veeg de onderkant van de tijgersoezen schoon en presenteer.
Is het spuitmondje niet scherp genoeg? Gebruik dan een klein mesje om een kruisje in de bodem van de tijgersoezen te snijden.
Eet smakelijk!