Zoet

Tiramisu taart met bodem van oreo

Tiramisu vind ik een heerlijk dessert, maar de ovenschaal waarin hij vaak wordt gemaakt staat toch iets minder feestelijk. Vandaar dat ik een recept heb gemaakt waarbij de taart mooi opgesteven blijft en je hem in een taartvorm kunt maken.

ZOET | TIRAMISU VOOR 10 PERSONEN

Deze tiramisu moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, als je de tijd hebt kun je de taart het beste een dag van tevoren maken. De topping maak je dan op de dag van het serveren en spuit je ongeveer een uur van tevoren op.

INGREDIËNTEN VULLING

500 gram mascarpone
250 ml slagroom
200 ml amaretto
100 ml koffie
4 blaadjes gelatine
40 gram lichtbruine basterdsuiker
10 gram gemalen koffie
24 lange vingers

INGREDIËNTEN BODEM

155 gram Oreo koekjes (1 rol)
50 gram water

INGREDIËNTEN TOPPING

200 ml slagroom
40 gram mascarpone
5 gram lichtbruine basterdsuiker
cacaopoeder

Gebruikte bakvorm: Springvorm van 18cm doorsnede en 9cm hoog (Patisse)

BEREIDING BODEM
  1. Maal de oreokoekjes fijn in de keukenmachine.
  2. Smelt ondertussen de boter in een pannetje.
  3. Roer de gesmolten boter door de fijngemalen oreokoekjes. 
  4. Bekleed de springvorm met bakpapier en verdeel het oreomengsel gelijkmatig over de bodem, druk aan met de bolle kant van een lepel. 
  5. Dek af met folie en zet weg in de koelkast.
BEREIDING VULLING
  1. Zet 100 ml koffie, maak de koffie zo sterk als je het zelf lekker vindt. Doe samen met de helft van de amaretto (100 ml) in een schaaltje en zet weg om af te koelen.
  2. Doe de blaadjes gelatine in koud water en laat 5 minuten staan.
  3. Verwarm de andere helft van de amaretto in een steelpannetje, let erop dat het niet gaat koken. Haal de amaretto van het vuur af, knijp de gelatine uit en roer door de warme amaretto heen. Zet weg om af te koelen.
  4. Doe de slagroom en de lichtbruine basterdsuiker in een kom en klop het tot iets steviger dan lobbig.
  5. Doe de gemalen koffie bij de slagroom en voeg lepel voor lepel de mascarpone toe. Klop steeds goed door voor je de volgende lepel toevoegt. 
  6. Zodra het gelatinemengsel op kamertemperatuur is voeg je 1/3 van dit mengsel toe aan de mascarponeroom, meng dit voorzichtig met een pannenlikker, je wilt het luchtige niet uit de room kloppen. Voeg vervolgens het tweede deel toe, meng dit nogmaals doe dit ook met het derde deel.
    Let op:  Wanneer het gelatinemengsel te warm is kan de room gaan schiften, laat het echt tot kamertemperatuur afkoelen. 
  7.  Schep 1/3 van het mascarponemengsel op de oreo bodem.
  8. Doop 12 lange vingers in het koffie-amarettomengsel en verdeel over de mascarponeroom.
  9. Verdeel het tweede deel van de mascarponeroom over de lange vingers en doop vervolgens weer 12 lange vingers in het koffiemengsel en verdeel deze over de room.
  10. Schep het laatste gedeelte van de room op de lange vingers en strijk de bovenkant glad. Dek de tiramisu af met folie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
BEREIDING TOPPING
  1. Klop de slagroom samen met de basterdsuiker stijf.
  2. Voeg lepel voor lepel de mascarpone toe en klop tussendoor goed door.
  3. Doe het mengsel in een spuitzak met behulp van een pannenlikker.
  4. Spuit kleine toefjes van het mengsel op de opgesteven tiramisu.
  5. Bestrooi met het cacaopoeder met behulp van een zeef.

Tip: Wil je mooie punten snijden waarbij je de doorsnede van de taart goed ziet? Spoel dan het mes tussen het snijden door af met heet water, zo blijft er geen room aan het mes plakken.

Snijd de tiramisu in punten en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *