Bovenaanzicht van de macarons
Macarons van boven, op een houten plank
Close up van de macarons
Zoet

Vanille macarons met passievrucht-yoghurt ganache

Macarons zijn prachtige Franse koekjes, het woord koekjes vind ik zelfs onder doen voor hoe veel werk er in een macaron gaat. Vandaag deel ik een recept voor friszoete zomerse macarons, ze zijn namelijk gevuld met een heerlijke passievruchten-yoghurt ganache. Perfect voor bij dit mooie weer!

ZOET | RECEPT VOOR 25 MACARONS

Omdat het maken van macarons een behoorlijk tijdrovend klusje is kun je het werk ook over twee dagen verdelen. Start dan met de ganache en leg deze in een spuitzak in de koelkast tot je de schelpen hebt afgemaakt.

INGREDIËNTEN ITALIAANSE MERINGUE

125 gram kristalsuiker
40 gram water
50 gram eiwit

INGREDIËNTEN SCHELP

125 gram amandelmeel
125 gram poedersuiker
50 gram eiwit
1 vanille peul

INGREDIËNTEN GANACHE

35 gram passievruchtenpuree
50 gram Griekse yoghurt
145 gram witte chocolade

BEREIDING ITALIAANSE MERINGUE
 1. Doe het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. 
 2. Maak de kom en kloppers van de standmixer schoon met citroensap en voeg het eiwit toe. Begin met kloppen op de hoogste stand zodra de suikersiroop 114 graden Celsius heeft bereikt.
 3. Zodra de suikersiroop 121 graden Celsius is haal je het van het vuur en schenk je het in een dunne straal bij de stijfgeslagen eiwitten, terwijl de standmixer op een lage stand klopt.
 4. Zet de standmixer weer op de hoogste stand zodra je de suikersiroop volledig hebt toegevoegd en laat het doorkloppen tot de kom op kamertemperatuur is gekomen.
BEREIDING SCHELPEN
 1. Doe het amandelmeel in de keukenmachine en pulseer een paar keer zodat het iets fijner wordt. Zeef het amandelmeel boven een grote mengkom en zeef vervolgens ook het poedersuiker bij het amandelmeel.
 2. Voeg de eiwitten toe en roer met een pannenlikker tot een egaal mengsel.
 3. Snijd de vanille peul over de lengte door de helft en schraap het merg er met de botte kant van je mes uit, voeg toe aan het amandel-suiker mengsel.
 4. Schep eenderde van de afgekoelde Italiaanse meringue bij het deeg voor de schelpen. Roer rustig met een pannenlikker door elkaar tot het een egaal mengsel is en voeg vervolgens op dezelfde wijze het tweede en het derde deel toe. 
 5. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en teken cirkels van 3 cm doorsnede op een vel bakpapier.
 6. Doe het deeg voor de schelpen in een spuitzak met een grote ronde spuitmond. 
 7. Spuit de schelpen op de getekende cirkels. Dit doe je door ongeveer een centimeter boven het bakpapier vanuit één plek te spuiten, draai de spuitzak een kwartslag om af te ronden en door te gaan naar de volgende cirkel.
 8. Laat de opgespoten schelpen ongeveer 15 minuten drogen aan de lucht en bak ze daarna ongeveer 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
 9. Leg de gebakken macarons met het bakpapier op je werkbank en laat afkoelen. Laat de bakplaat volledig afkoelen voor je de volgende schelpen afbakt.
Het amandeldeeg voor de macarons
Het deeg voor de schelpen
De ongebakken schelpen

TIPS:
1. Door het amandelmeel nog fijner te malen in de keukenmachine krijg je een mooie gladde schelp.
2. Laat de schelpen even liggen voor je ze bakt, maar wacht ook niet té lang, als ze te ver indrogen  zullen er eerder luchtbellen naar het oppervlak van de schelp komen.
3. Bak op bakpapier in plaats van een siliconen mat. De schelpen blijven makkelijker plakken aan siliconen en daardoor laten ze soms niet goed los.
4. Gebruik bij het afbakken steeds een afgekoelde bakplaat. Wanneer je de ongebakken schelpen op een hete plaat legt zullen ze meer rijzen in de oven en daardoor kunnen de schelpen uitlopen. 

BEREIDING GANACHE
 1. Meng de yoghurt en de passievruchtenpuree in een steelpan en verwarm tot iets onder het kookpunt.
 2. Hak de witte chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom.
 3. Schenk de passievruchtenyoghurt op de chocolade, laat 2 minuten staan en roer dan door met een spatel tot de chocolade volledig is gesmolten. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur en doe in een spuitzak.
AFMAKEN
 1. Haal de schelpen voorzichtig los van het bakpapier en maak setjes van gelijke maten.
 2. Spuit dotjes die tweederde van de schelp bedekken op een helft van de macarons. Leg de andere schelp er bovenop en duw zachtjes met twee vingers aan, tot je de ganache net bij het randje ziet.

Serveer de passievruchten macarons en eet smakelijk! Je kunt de macarons buiten de koelkast bewaren, of invriezen.

Leave a Reply