Zoet

Vrolijke ei koekjes

Deze vrolijke ei koekjes passen wat mij betreft perfect bij het voorjaar! De passievruchten curd maakt ze lekker fris en ze staan ook nog eens heel erg gezellig op tafel. Deze kun je zeker meenemen als je bij iemand langs gaat!

ZOET | RECEPT VOOR 20 KOEKJES

Aan de curd heb ik iets minder suiker toegevoegd dan aan mijn standaard recept. Zo blijft de curd lekker fris als tegenhanger voor het zoete koekje. De ei-vormige koekjessteker vond ik bij Dille & Kamille.

INGREDIËNTEN KOEKJES
INGREDIËNTEN CURD

200 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
400 gram bloem
50 gram vanillesuiker
1 ei
poedersuiker ter decoratie

125 gram passievruchten
70 gram suiker
100 gram boter
7 gram maizena
3 eidooiers
1,5 el citroensap

Bereiding curd

We beginnen met het maken van de passievruchtencurd. Deze kun je prima een paar dagen van tevoren maken als dat makkelijker uitkomt. De curd is simpel om te maken, maar moet wel goed afkoelen, dus dat heeft tijd nodig!

1. Neem een pan en doe hier de passievruchten, het citroensap, de boter en de suiker in. Zet het vuur zachtjes aan en blijf roeren tot de boter en suiker zijn gesmolten.
2. Doe de eidooiers en de maizena in een kom en meng deze met een garde. 
3. Wanneer het passievruchtenmengsel gesmolten is zet je het vuur uit en voeg je dit in delen aan de gemengde eidooiers toe. 
4. Wanneer de eidooiers zijn opgenomen giet je het geheel terug in de pan en zet je het vuur weer aan. 
5. Breng het al roerende aan de kook, laat het even doorkoken en haal de pan dan van het vuur af. De curd zal nu al behoorlijk zijn ingedikt. 
6. Giet de curd in een kom en dek deze af met folie, druk het folie op de curd zodat er geen velletjes ontstaan. Laat de curd afkoelen tot kamertemperatuur, of in de koelkast om het proces te versnellen.

 

Bereiding koekjes

Voor de koekjes gebruik ik een recept van Laura’s Bakery. Hiermee maak je perfecte koekjes die niet uitlopen!

1. Meng de boter, de basterdsuiker en vanillesuiker tot een romig geheel.
2. Voeg vervolgens het ei toe en meng tot deze volledig is opgenomen. 
3. Zodra het ei is opgenomen voeg je de bloem toe en kneed je het geheel tot een samenhangend deeg.
4. Dek het deeg af met vershoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
6. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dik. De koekjes worden wat dikker, zodat je de curd er goed op kunt smeren.
7. Steek de ei-vormige koekjes uit en neem een klein rond voorwerp om een inkeping te maken waar je de curd in kunt spuiten. Ik gebruikte het dopje van een flesje olijfolie.
8. Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar. 
9. De koekjes zijn nog zacht wanneer ze uit de oven komen, maak eventueel de inkeping voor het ”eigeel” nog wat groter. Laat de koekjes afkoelen op een rek.

Decoratie

1. Doe de afgekoelde passievruchten curd in een spuitzak.
2. Bestrooi de koekjes met hulp van een zeef met een dun laagje poedersuiker.
3. Spuit in de inkeping een beetje van de curd, maak eventueel glad met de bolle kant van een lepel.

Serveer en eet smakelijk!

Leave a Reply