Zoet

Witte chocolade cheesecake met roze meringue

Cheesecake met Bastogne blijft een heerlijke combinatie. Vandaag deel ik een recept voor een witte chocolade cheesecake met frambozenjam en roze meringues. Een heerlijk feestlijk taartje!

ZOET | SPRINGVORM VAN 18 CENTIMETER

De cheesecake moet 12 uur opstijven in de koelkast, dus houdt er rekening mee dat je dit recept al wat eerder moet maken. Ik heb de cheesecake in de avond gemaakt, zodat ik hem de volgende dag gelijk kon serveren. Het recept van de Franse meringues ken je misschien al, echter heb ik nu enkel kristalsuiker gebruikt.

INGREDIËNTEN CHEESECAKE

160 gram Bastogne koekjes
60 gram roomboter
300 gram roomkaas/monchou
250 gram slagroom
2 blaadjes gelatine
175 gram witte chocolade
1 el frambozenjam

INGREDIËNTEN MERINUGE

3 eiwitten
188 gram kristalsuiker
rode kleurstof
eetbaar glanspoeder

BEREIDING CHEESECAKE
 1. Smelt de boter in een pannetje en maal de Bastogne koekjes fijn in een keukenmachine. Meng door elkaar tot een stevig mengsel.
 2. Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier op de bodem én plak een strook bakpapier aan de zijkant met wat boter.
 3. Verdeel de Bastogne over de bodem van de springvorm en zet in de koelkast.
 4. Doe de twee blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water en laat vijf minuten weken.
 5. Zet ondertussen een pan met een laagje water op het vuur, breek de witte chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Zet de kom op de pan met water en laat de witte chocolade smelten. Zodra de chocolade gesmolten is zet je de kom weg om af te koelen en zet je het vuur uit.
 6. Knijp de gelatine uit en doe samen met 50 ml slagroom in een kleine pan. Zet op laag vuur en laat de gelatine oplossen. Haal de pan van het vuur en zet weg.
 7. Klop de slagroom tot iets zachter dan stijf met behulp van een standmixer of handmixer.
 8. Doe de monchou in een grote kom en klop tot een zacht geheel met een garde.
 9. Meng de slagroom met de hand met een garde door de monchou heen. Gebruik geen elektrische mixer, dan wordt de slagroom te ver opgeslagen.

  Valkuil: de chocolade en het slagroom-gelatinemengsel moeten voldoende zijn afgekoeld. Als je deze twee componenten te warm aan het roomkaasmengsel toevoegt zal de vulling gaan schiften.

 10. Voeg een klein beetje witte chocolade toe aan het mengsel en roer door. Vervolgens voeg je de rest van de witte chocolade al roerende toe aan het roomkaasmengsel. 
 11. Neem nu het gelatinemengsel en voeg dit al roerende toe aan de roomkaas. 
 12. Neem een derde van de vulling en doe dit in een aparte kom, voeg hier de frambozenjam aan toe en roer kort door met een lepel. Je wilt een gemarmerd effect krijgen, dus je hoeft het niet volledig te mengen. Stort de frambozenvulling op de bastognebodem.
 13. Stort vervolgens de rest van de vulling op de frambozenvulling, maak de bovenkant glad met een pannenlikker.
 14. Laat de witte chocolade cheesecake minimaal 12 uur opstijven in de koelkast.
BEREIDING MERINGUE
 1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius.
 2. Ontvet de kom en garde van de standmixer of handmixer met wat citroensap. 
 3. Doe de eiwitten in de kom en klop schuimig.
 4. Voeg een beetje suiker toe en klop weer goed door. Voeg vervolgens de suiker in drie delen toe en laat het mengsel steeds goed kloppen voor je het volgende deel suiker toevoegt. 
 5. Klop de eiwitten tot stijve en glanzende pieken, voeg twee druppels rode kleurstof toe en laat even mengen.
 6. Doe de roze eiwitten in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat mooie toeven.
 7. Bak de meringues in 50 tot 60 minuten droog en gaar. Laat afkoelen op een rek.
 8. Maak eetbare verf door een beetje van het glanspoeder te mengen met wat water. Roer met een kwastje en druppel de eetbare verf over de meringues. Laat volledig opdrogen.

Neem de cheesecake uit de koelkast, haal de springvorm en het bakpapier van de zijkant en versier met de meringues. Serveer en eet smakelijk!

De cheesecake kun je tot een week in de koelkast bewaren, meringues kunnen alleen niet tegen vocht. Bewaar die afgesloten op een droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje. 

Leave a Reply