Taart sinaasappel
Zoet

Zomerse taart met sinaasappel en passievrucht

Je kunt het al merken op mijn site, maar de afgelopen tijd ben ik lekker aan het bakken. En met dit mooie weer wilde ik niet zo’n zware taart maken, maar iets lekker fruitigs en zoets. Vandaar mijn keuze voor een stapeltaart met sinaasappelschillen, citroen botercrème en gevuld met passievruchten curd.

ZOET | 2 LAGEN TAART | 18 CENTIMETER

Dit recept is behoorlijk lang door alle verschillende onderdelen die je moet maken, maar gelukkig kun je ook al een hoop voorbereiden. Start met de lemon- en passievruchtencurd, deze kun je prima een paar dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

INGREDIËNTEN CURD
INGREDIËNTEN TAART
INGREDIËNTEN BOTERCRÈME

125 gram passievruchten
150 gram suiker
100 gram boter
3 eidooiers
7 gram maizena
scheutje citroensap

2 sinaasappels
183 gram boter
283 gram suiker
1 tl vanille extract
4 eieren
266 gram bloem
40 gram maizena
1,5 el bakpoeder
250 ml karnemelk
snufje zout

200 gram boter
200 gram poedersuiker
45 gram bloem
240 ml melk
100 gram lemon curd

Bereiding passievruchtencurd

Tip: ik gebruik de passievruchtenblokjes uit het vriesvak van de Albert Heijn

1. Neem een pan en doe hier de passievruchten, het citroensap, de boter en de suiker in. Zet het vuur zachtjes aan en blijf roeren tot de boter en suiker zijn gesmolten.
2. Doe de eidooiers en de maizena in een kom en meng deze met een garde. 
3. Wanneer het passievruchtenmengsel gesmolten is zet je het vuur uit en voeg je dit in delen aan de gemengde eidooiers toe. 
4. Wanneer de eidooiers zijn opgenomen giet je het geheel terug in de pan en zet je het vuur weer aan. 
5. Breng het al roerende aan de kook, laat het even doorkoken en haal de pan dan van het vuur af. De curd zal nu al behoorlijk zijn ingedikt. 
6. Giet de curd in een kom en dek deze af met folie, druk het folie op de curd zodat er geen velletjes ontstaan. Laat de curd afkoelen tot kamertemperatuur.

Bereiding taart

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
3. Zodra de boter op kamertemperatuur is klop je deze samen met de suiker, vanille extract en een snufje zout tot een romig geheel.
4. Voeg het eerste ei toe en meng het geheel goed, zodra het ei is opgenomen kun je het volgende ei toevoegen. Dit herhaal je met alle eieren.
5. Neem een tweede kom en meng hierin de bloem, maizena en het bakpoeder. Doe de helft van dit mengsel bij de geklopte boter en meng dit goed door. 
6. Voeg nu de helft van de karnemelk toe en laat dit weer goed mengen. Wanneer de karnemelk is opgenomen voeg je de tweede helft van het bloemmengsel toe. Zodra deze weer is opgenomen voeg je het laatste deel karnemelk toe.
7. Rasp de sinaasappels, doe de rasp van 1 1/2 sinaasappel bij het taartbeslag en meng dit goed. Bewaar de rasp van 1/2 sinaasappel om de taart later mee te bestrooien.
8. Doe de helft van het beslag in de springvorm en bak de taart in 35 minuten gaar. Wanneer je er een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt is de taart gaar.
9. Haal de taart uit de springvorm en laat deze afkoelen op een rek. Vet de springvorm in en vul deze met de andere helft van het beslag en bak deze weer af. Je kunt de taart pas vullen en afsmeren zodra deze volledig is afgekoeld.

Bereiding botercrème

1. Zeef de bloem en doe deze samen met de melk in een pan. Klop dit met een garde tot alle klontjes zijn opgelost.
2. Zet het vuur zachtjes aan en blijf het mengsel kloppen. Zorg ervoor dat het mengsel aan de kook komt, de bloem moet namelijk koken om te kunnen garen. Het zal nu langzamerhand dikker worden.
3. Na ongeveer 5 minuten zal het mengsel dik genoeg zijn, dit kun je testen door een satéprikker in het mengsel te zetten. Als deze blijft staan is de dikte goed.
4. Doe het mengsel in een kom en dek het af met folie, druk het folie op het mengsel, zodat er geen velletjes op ontstaan. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
5. Zodra de boter op kamertemperatuur is klop je deze samen met de poedersuiker luchtig.
6. Voeg schepje voor schepje het bloemmengsel toe en blijf tussendoor goed mengen.
7. Zodra het bloemmengsel is toegevoegd, voeg je op dezelfde wijze de lemon curd toe. Blijf nu ook weer goed kloppen. 
8. Zet de botercrème nog een half uur weg in de koelkast en daarna is deze klaar voor gebruik.

De gevulde taart met het dijkje van botercrème
De afgesmeerde taart
De opmaak

1. Zet de eerste taart op een taartkarton en eventueel op een draaibare standaard.
2. Spuit een ”dijkje” van botercrème langs de rand van de taart. Vul het midden met de passievruchten curd. 
3. Plaats nu de andere taart bovenop de gevulde taart en zorg dat deze netjes recht staat.
4. Vervolgens spuit je de botercrème langs de zijkant van de taart en verdeel je deze met een spatel. Dit is de zogenoemde kruimellaag, dit is de eerste laag botercrème waar nog kruimels in mogen zitten.
5. Verdeel nu ook wat botercrème over de bovenkant van de taart zodat deze goed afgesmeerd is. 
6. Met de overige botercrème spuit je een nieuwe laag langs de zijkant van de taart. Gebruik de spatel om deze zo strak mogelijk over de taart te verdelen.
8. Strooi de sinaaasappel rasp over de taart en serveer!

Leave a Reply